fbpx

Junior Troonrede

Ieder jaar tijdens Prinsjesdag leest Koning Willem Alexander weer de troonrede voor. Maar wat speelt er bij de jongeren in Nederland? Bij GeoFort houden we daarom jaarlijks een alternatieve troonrede geschreven door jongeren. Duidelijk is dat zij het klimaat hoog op de agenda hebben staan.

Als het om de toekomst gaat, dan hebben juist de jongeren het grootste belang bij een duurzame planeet, maar zij hebben hier nog relatief weinig invloed op. Wat vinden jongeren nu belangrijk? Wat staat er bovenaan de agenda bij de bestuurders van de toekomst. Jongeren zijn verbaasd over de korte termijn acties van de politiek. Het is juist belangrijk om na te denken over de toekomst tot wel 200 jaar verder.

GeoFort heeft de ambitie om deze Junior Troonrede jaarlijks met 200.000 schoolkinderen samen te stellen. Het doel is om jongeren op een positieve manier te activeren om goed na te denken over de toekomst, maar ook om zelf aan de slag te gaan.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door GeoFort in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente West Betuwe, het Duurzaamheidsfonds Betuwewind en het Regionaal Stimuleringsfonds RSF.

Junior Troonrede 2024

Dit jaar hebben de jongeren een muzikale troonrede gemaakt! 1.400 jongeren hebben in de loop van het jaar hun wens aan de planeet aarde bij GeoFort ingeleverd. Op basis van deze wensen hebben 28 Techanasium leerlingen van het Fortes Lyceum met behulp van AI een rap gemaakt.

Met Chat GPT genereerden ze een songtekst op basis van de wensen. Vervolgens maakten ze er muziek van met behulp van het programma Suno. In totaal zijn er door verschillende teams 8 muzikale junior troonredes gemaakt. De jongeren kozen als winnend lied de Engelse rap genaamd ‘Stand Strong for Planet Earth’. De winnaars zijn Robin Swanink en Freek van Harskamp van het Fortes Technasium in Gorinchem.

De tweede prijs van het junior troonredelied ging naar het nummer ‘Love for the Earth’ en de derde prijs is voor een lied over de hoop die de eenhoorn geeft in deze tijden van verandering ‘Hoorn van Hope’.

De winnaars van de junior troonrede-rap werden op de tweede dinsdag van september gekroond! De kroon en de troon gemaakt van oude cd-roms, casettebandjes en flessendoppen zijn door junior klimaatburgemeesters gemaakt onder begeleiding van het atelier NaaiMoos.

Junior troonrede-nummers

Luister hier de nummers van de Junior Troonrede 2024:

Eerdere edities Junior Troonrede

Junior Troonrede 2023

In 2023 hebben we de meningen gevraagd van onze museumbezoekers en de Minecraft community. In deze community, genaamd GeoCraftNL, zijn zo’n 50.000 kinderen bezig om Nederland in 3D vorm te geven. Inmiddels is Nederland met 1.000 miljard Minecraft blokjes nagebouwd; alle huizen, rivieren en wegen zijn in virtuele vorm te vinden. Op basis van input van zo’n 5.000 jongeren is een samenvatting gemaakt. Koning Koen van de Minecraft community GeoCraftNL heeft deze Junior Troonrede uitgesproken in de virtuele versie van de Minecraft Ridderzaal.

Junior Troonrede 2022

Dit jaar stond de troonrede in het teken van de diverse crisissen in Nederland, zoals de energiecrisis, asielcrisis en de koopkracht. Maar wat vinden jongeren nu belangrijk? Wat staat er bovenaan de agenda bij de bestuurders van de toekomst? Bij GeoFort hebben we dit gevraagd aan onze museumbezoekers en de Minecraft community. De troonrede werd op 17 september bij GeoFort voorgelezen door Minecraftkoning Koen. Om de boodschap kracht bij te zetten is er door diverse partijen kunstwerken gemaakt afval, kringloopspullen en gerecycled materiaal. Jongeren van diverse scholen uit de regio, zoals Het Kompas in Vuren zijn aan de slag gegaan met een kunstwerk. Ook kunstenares Moos en leer-werkplek Walhallab Zutphen zijn actief betrokken bij het project. Deze kunstwerken zijn aangeboden aan Koning Koen en daarna tentoongesteld in het museum van GeoFort.

Junior Troonrede

Kunstwerken

Jouw wens voor de toekomst

In de Junior Troonrede

Over GeoFort

GeoFort is een interactief science center waar de toekomst van de planeet aarde centraal staat. Belangrijke thema’s zijn energietransitie, klimaatverandering, watermanagement en voedselinnovatie. GeoFort heeft mooie prijzen gewonnen, zoals de Europa Nostra Prijs en de titel ‘het beste kindermuseum ter wereld’. Het historische forteiland is als onderdeel van de waterlinie Unesco Werelderfgoed en heeft circa 100.000 bezoekers per jaar.

Contactpersoon voor de pers: Willemijn Simon van Leeuwen 06-20614572 / willemijn@geofort.nl