Jongeren creëren muzikale Junior Troonrede

10 september

Op de 2e dinsdag van september hebben jongeren een bijzondere invulling gegeven aan de jaarlijkse Junior Troonrede bij GeoFort door deze om te vormen tot een muzikale presentatie! Maar liefst 1.400 jongeren leverden gedurende het jaar hun wensen voor de planeet aarde in bij GeoFort. Met deze wensen gingen 28 Technasium-leerlingen van het Fortes Lyceum aan de slag en maakten met behulp van kunstmatige intelligentie een rap.

Kunstmatige intelligentie creëert songteksten

De leerlingen gebruikten ChatGPT om songteksten te genereren op basis van de ingediende wensen. Vervolgens werd de muziek gecreëerd met het programma Suno. In totaal werden er door verschillende teams acht muzikale Junior Troonredes gecomponeerd. Het winnende lied, een Engelse rap getiteld ‘Stand Strong for Planet Earth’, werd gekozen door de jongeren zelf. De winnaars zijn Robin Swanink en Freek van Harskamp van het Fortes Technasium in Gorinchem. De tweede prijs ging naar het nummer ‘Love for the Earth’, terwijl de derde plaats werd ingenomen door het lied ‘Hoorn van Hope’, dat de hoop symboliseert in deze tijden van verandering.

Feestelijke huldiging

Op de tweede dinsdag van september werden de winnaars feestelijk gehuldigd. De kroon en troon, gemaakt van gerecyclede materialen zoals oude cd-roms, cassettebandjes en flessendoppen, werden vervaardigd door junior klimaatburgemeesters onder begeleiding van het atelier NaaiMoos.