Leerlingen kunnen zich uitleven met de verschillende onderdelen van Klimaat Experience. De leerlingen gaan in kleine teams uiteen om deze zelf te ontdekken.
Klimaatdoolhof
Lukt het op te ontsnappen uit het Klimaatdoolhof? In het klimaatdoolhof je aan de slag met meer dan 70 kaarten en grafieken over de thema’s hitte, overstroming, droogte en zeespiegelstijging. De laatste deur heeft een slot die je alleen kunt ontgrendelen als je de juiste code hebt.
Expedition Earth
De leerlingen maken kennis met een duurzame energiebron: aardwarmte. Stap in de lift die bijna 6.000 km dwars door de aarde heen boort. Onderweg zie je verschillende aardlagen. Verrassend is dat de aarde diep van binnen veel meer warmte produceert dan je denkt.
Rising Risk
Wat als de zeespiegel 20 meter stijgt? Stap op het drijvende eiland en bekijk dit toekomstscenario. Op een grote kaart van West-Europa van 10 bij 15 meter zie je met eigen ogen welke kuststroken onder water komen te liggen bij een zeespiegelstijging van 20 meter. Eindhoven ligt aan zee en Amersfoort is een eiland geworden.
Telephone Trail
Een telefoon, tegenwoordig heel erg normaal en je ziet ze dan ook overal. Maar wat heb je allemaal nodig om een telefoon te kunnen maken? En wat gooi je weg als jij een nieuwer model neemt? Veel onderdelen zijn te recyclen maar weet jij wat er allemaal in jouw telefoon zit?
Telephone trail heet ook het blotevoetenpad maar natuurlijk mag je deze ook met je schoenen aan doorlopen, zeker op de koude dagen!
Desoriëntatie tunnel
Volg het gangenstelsel in onze donkere desoriëntatietunnel, links, rechts, rechts, weet jij nog waar je bent? Hoe goed is jouw oriëntatie als je de tunnel uitgekomen bent?
Gebouw E – Water als Wapen
Bij GeoFort draait het om thema’s die te maken hebben met de toekomst van de planeet aarde. Maar de historie van het forteiland is natuurlijk nog overal zichtbaar in de gebouwen en het landschap. In het oude fortgebouw “E” is een tentoonstelling te zien over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de inzet van water als wapen. Ook wordt uitgelegd hoe Generaal Krayenhoff Nederland in kaart heeft gebracht door middel van hoekmetingen.