GeoFort sluit zich als Klimaatsupporter aan bij de Nationale Klimaatweek 2023. Van 30 oktober tot en met 5 november is de derde editie van deze week. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, als opmaat naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Om dit te halen, moet iedereen zijn CO2-uitstoot verminderen: overheden, bedrijven, organisaties en burgers. Bij GeoFort kun je het hele jaar ontdekken wat je zelf kunt doen op het gebied van klimaatverandering, duurzame energie en CO2-uitstoot.
Van overheid tot burgers en van sportvereniging tot bedrijf. Op allerlei manieren laten bedrijven (klimaatsupporters) en burgers (Klimaatburgemeesters) zien wat zij aan het klimaat doen tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook GeoFort laat van zich horen en sluit zich aan als Klimaatsupporter. Het hele jaar door zijn er activiteiten in het museum met duurzame thema’s. Zo is er een klimaatdoolhof, een energietransitiespel en energy bike om je eigen energie bij elkaar te trappen. Daarmee geven we voorbeelden van hoe bezoekers zelf kunnen bijdragen aan een beter klimaat.
Walvi de walvis leert je meer over CO2-uitstoot
Het verkleinen van de CO2-uitstoot en bewustwording over CO2-uitstoot is sinds kort een nieuw duurzaam thema in het museum. Bij de entree kunnen bezoekers een knuffel walvis ophalen, deze ‘tellmie’ (audiotour) stelt bezoekers allerlei vragen. Waarom een walvis? Walvissen helpen namelijk met CO2 uit onze atmosfeer halen. Daar hoeven ze niet veel voor te doen, alleen maar eten en poepen. Fytoplankton leeft namelijk van walvispoep en slurpt CO2 uit de lucht. Aan het einde van de tour krijgen bezoekers een persoonlijke CO2 score.
Wil je kennismaken met Walvi de walvis en meer leren over duurzame thema’s? GeoFort is ieder weekend geopend en tijdens schoolvakanties.
Over de Nationale Klimaatweek
In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Om dit te bereiken, moeten we nu al met z’n allen in actie komen en stappen zetten om duurzamer te leven, wonen, eten, consumeren, reizen en produceren. Daarom organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Nationale Klimaatweek. Kijk voor meer informatie over deze campagne op www.nkw2023.nl.