GeoFort heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven. Dat merken ook de mensen die er werken. Voor fortvrouwe Willemijn Simon van Leeuwen was het haar zoon die de deur opende naar een nieuw avontuur voor bezoekers van het fort. De verloren gewaande sleutel van gebouw E werd door hem uit de kast getoverd.
Groot verschil met traditionele musea
Tijdens een wandeling over het forteiland met Willemijn en historisch gids Gabriël Franken lijkt het alsof er op iedere hoek een nieuw avontuur wacht. Het enthousiasme straalt er bij allebei vanaf. Alsof ze net hun eerste werkdag erop hebben zitten. Het is precies wat de eigenaren en medewerkers continu voor ogen hebben: blijven vernieuwen en de verhalen uitdiepen. Waarbij de bezoekers zelf hun weg uit stippelen en onderweg bepalen wat ze willen leren. Het is een groot verschil met traditionele musea, met vaste routes en een gebaand pad van ingang naar uitgang. Gebouw E, het laatste toegevoegd, heeft een tentoonstelling over de Hollandse Waterlinie waardoor ook de historie van het fort een mooie plek heeft gekregen.
Oog voor educatie en historie
Franken, de vrijwillige gids uit Leerdam kwam per toeval terecht bij GeoFort. Zijn dochter werkte in het horecagedeelte en Franken werd zelf ook gegrepen door het fort. Hij is wel de man van de geschiedenis: “Ik ben niet goed in jaartallen en dergelijke maar wel vertel graag het grote verhaal van de Waterlinie, de totstandkoming ervan en hoe het ons landschap gevormd heeft.
Willemijn Simon van Leeuwen heeft als directeur veel oog voor de educatieve elementen en vertelt trots over de vele scholen die GeoFort ondertussen weten te vinden. “We zijn hier niet zo van de vitrines met spullen, ontdek maar dingen door het te doen. In het begin was dat vooral op geografisch gebied en nu spelen we vooral in op duurzame thema’s als klimaatverandering, energietransitie en afval. Dit is een prachtige omgeving waarin leerlingen zelf met de aardse problemen van deze tijd oplossingen bedenken”, zegt ze.
Stemming omgeslagen
Soms ziet ze een lange stoet verveelde pubers de brug over komen en richting de ingang sloffen. De docenten van GeoFort moeten dan vaak lachen omdat ze weten dat binnen een uur de stemming waarschijnlijk is omgeslagen. Het is een interessante vorm van museumbezoek: actief bezig zijn in een inspirerende omgeving waarbij de grotere thema’s aangesneden kunnen worden. “De techniek van de Waterlinie laat zien hoe inventief we vroeger waren. Veel van die technieken van toen zijn nu nog steeds bruikbaar. En rondom een fort mocht niet gebouwd worden dus de natuur eromheen bloeit ook”, legt Franken uit.
Historie niet vergeten
Na een uur te hebben rondgelopen staan we weer bij de uitgang. Onderweg toonde Willemijn Simon van Leeuwen de activiteiten die in de maak zijn. Vernieuwend bezig zijn lijkt voor zowel GeoFort zelf als de bezoekers het hoofddoel en daarbij wordt continu gekeken naar nieuwe ontwikkelingen, activiteiten en programma’s. Zonder de historie te vergeten maar dat kan bijna niet op zo’n plek als deze.
Vrijwilligers gezocht
GeoFort zoekt nog vrijwilligers voor het onderhouden van het Unesco werelderfgoed, het geven van onderwijs en bezoekers ontvangen bij de entree. Het is een enthousiaste groep die regelmatig met elkaar op activiteiten onderneemt. Stuur een mail naar vrijwilligers@geofort.nl